







Japan-Russia Scientific Forum

Online Workshop "Child Health and Growth"

Date and time:	15 September 2021 (Wed), 15:00-18:00 (Japan time) / 9:00-12:00 (Moscow time)
<u>Organizers</u> :	Hokkaido University; Moscow State University; Association of Institutions of Higher Education of Russian Federation and Japan
Target audience:	Scholars, researchers and students from Russia and Japan
<u>Format</u> :	Online (via Zoom)
Language:	English

Aims and Objectives:

It has been more than 5 years since the Sustainable Development Goals (SDGs) were set by the United Nations. SDG 3 in particular is aimed at ensuring healthy lives and promotion of well-being for all at all ages, including child health. With this in mind, we would like to look at our world in the context of child health, bearing in mind children's vulnerability to environmental change.

The purpose of this workshop is therefore, to develop and accelerate inter-university cooperation to achieve the SDGs, with a particular focus on the growth, nutrition and health of the next generation of children in Russia and Japan as lifestyles in transition towards a better and healthier world.

In this workshop, Russian and Japanese researchers will make their presentations on a range of existing health issues running from the secular change of children's growth and development, body size and body composition and obesity, to their psychology and mental health as it relates to body image. We will review the past and present situations in Russia and Japan respectively, as we discuss the future development and health of children.

How to register: Please register via Google Forms (<u>https://forms.gle/nnYHp29vvutbSjk97</u>) by Monday 13th September. The link for participation will be sent to you individually at a later date.

<u>Contacts</u>: For inquiries, please contact the organizers at gsi@oia.hokudai.ac.jp.

Draft program (as of 02 September 2021)

Time	Program
15:00-15:05 (5 min.)	Opening remarks Moderator: Taro Yamauchi (Professor, Faculty of Health Sciences/ Global Station for Indigenous Studies and Cultural Diversity (GSI), Hokkaido University, Japan)
15:05-15:25 (20 min.)	<u>Presentation 1</u> : Elena Godina (Professor, D. Sci., Research Institute and Museum of Anthropology, Lomonosov Moscow State University, Russia) "Recent trends in growth and development of Moscow children and adolescents"
15:25-15:45 (20 min.)	Presentation 2: Irina Sineva (Associate Professor, Department of Anthropology, Faculty of Biology, Lomonosov Moscow State University, Russia) "Secular changes in BMI values of Moscow university students from 2000 to 2018"
15:45-16:05 (20 min.)	Presentation 3: Taro Yamauchi (Professor, Faculty of Health Sciences/ Global Station for Indigenous Studies and Cultural Diversity (GSI), Hokkaido University, Japan) "Secular changes in growth and emerging health issues among Japanese children"
16:05-16:15 (10 min.)	Break
16:15-16:35 (20 min.)	<u>Presentation 4</u> : Sergei Rudnev (Associate Professor, Department of Computational Technologies and Modelling, Faculty of Computational Mathematics and Cybernetics, Lomonosov Moscow State University, Russia) "Human body composition in health and disease"
16:35-16:55 (20 min.)	Presentation 5: Anna Anisimova (Research Fellow, Research Institute and Museum of Anthropology, Lomonosov Moscow State University, Russia) "Age changes in body mass components during the process of growth"
16:55-17:15 (20 min.)	Presentation 6: Akira Sai (Research fellow, Faculty of Health Sciences, Hokkaido University, Japan) "Changes in body image: Ethnic differences and the role of media"
17:15-17:35 (15 min.)	Discussion
17:35-17:40 (5 min.)	Closing remarks Elena Godina (Professor, D. Sci., Research Institute and Museum of Anthropology, Lomonosov Moscow State University, Russia)